3 Aralık 2012 Pazartesi

Fotokopi makinesi nasıl bulundu ?


fotokopi makinesi icadı
Yıllardır işimize gören bu makinenin nasıl icat edildiğini hiç düşünmüşmüydünüz ? 1930' lu yıllarda Chester Carlson New York' ta yer alan büyük bir firmanın tescil bölümünde çalışıyordu. Onun işinde ki en büyük sıkıntılardan biri sürekli kopyalaması gereken dosyaların onun için büyük bir zaman kaybı olmasıydı. O zamanın teknolojisi ile bunları kopyalamak için ya bir daktiloyu ya yada bir fotoğrafçı ya ihtiyacı vardı ki; bu dosyaları daha hızla kopyalayabilsin.

  Buda günün şartları düşünüldüğünde oldukça büyük bir maliyet demekti ve bir gün keşif yönünün sesini dinleyen Chester, bu sıkıntıdan kurtulmak için bir makine tasarladı. Bu yaptığı makine ışıklar ve bir plaka sayesinde resim ve dosyaları çoğaltabiliyordu. Makinesine Xerox adını verdi. Böylece Xerox Corporation şirketini de kurmuş oldu.

 Makineyi bir çok büyük şirkete satmak için uğraştı sonuç şirket için büyük bir hüzün kaynağı olmuştu Çünkü hiç kimse bu cihazı satın almak istemiyordu. Bir gün büyük bir aile şirketi makineden satın almak isteyince işler yavaş yavaş değişmeye başladı Kısa sürede fotokopi makineleri popüler olmaya başladı. Bir sürü de sipariş alınmasına neden oldu. Bu etkileşimin sayesinde de hem bugün ki kullandığımız makinelerin hem de dev Xerox şirketinin kurulmasını sağladı.