24 Kasım 2012 Cumartesi

Kara Cuma nedir ?

Kara Cuma'yı zannediyorum ki bugün Televizyonlarda radyolarda ve en çok kullandığımız iletişim aracı olan internet (Sosyal Medya) üzerinde duymuşsunuzdur. Kara Cuma hakkında bir bilgi maalesef ülkemiz bloglarında yok yada olanlar yeterli değiller, istedim ki bir ilki gerçekleştirelim ve Kara Cuma ile ilgili bilgilendirici bir döküman sunalım ve bu konuda merak edip araştırma yapmak isteyenleri karşılayalım.



Kara Cuma Nedir ?

Kara Cuma günü Amerika birleşik devletlerinde Şükran gününü takiben kutlanan ve halkça Chirstmas başlangıcının alışveriş sezonudur. Bu günde alışverişe gidenlerin sayısı ortalama ölçümlerde 147 Milyon civarında olduğu ve geçen sene kara cuma da toplam 52.4 Milyon dolar harcandığı bilinmektedir(NRF istatiksel verileridir.). Kara Cuma günü mağaza sahipleri dükkanları olabildiğince erken açarlar ve mağazalarında düşük fiyatlı promosyon ürünler satarlar. Aslında Kara cuma günü Resmi bir önemli gün değildir, fakat yine de bazı iş yerleri bugünde tatil yapmaktadır. Kara Cuma' ismi ilk olarak Philedelpiha da kullanılmaya başlanılmış ve daha sonradan da yayılmıştır.

Kara Cuma ismini nereden alıyor ?

Kara Cuma zamanında herkes alışveriş yapmak için mağazalara hücum ediyor ve bu durum ortaya İstanbul trafiği benzeri bir trafik çıkartıyor, yanında da kazaları getirmeyi ihmal etmiyor elbette. Bunun yanı sıra ortaya bugünde mağazalarda bir çok şiddet, taciz ve tecavüz olayı yaşanmaktadır. Bu yüzden bu güne Kara Cuma adı verilmiştir.